Hur får man bra idéer?

Det är ju förstås olika, och det är skillnad på idéer och idéer – men det finns ett generellt mönster för dem alla. Nedanstående resonemang grundar sig på egna och andras erfarenheter, vetenskap och teorier.

Har du ett brett omvärldsperspektiv, god inlevelseförmåga, är observant, analytisk och inlyssnande? Då har du troligen lätt för att kläcka idéer.

Idéer är inget som bara kommer, utan föregås av ett hårt arbete i det tysta – inuti din hjärna. Den jobbar ständigt med inhämtning, sållning och analys av all inkommande information – och söker efter slutsatser. Allt som dina sinnen möter bollas automatiskt mot dina befintliga referenser, erfarenheter och resonemang. Många gånger omedvetet.

Resten kan verka enkelt, för det mesta har du egentligen redan tänkt, utan att veta om det. Det kan räcka med ett par ord i fikarummet eller ett intryck på stan, så ramlar polletten ner. Oftast kläcks idéerna då vi inte gör något eller inte känner någon press, exempelvis när vi tar en dusch eller sover. Då kan hjärnan i lugn och ro lägga färdigt dina tankepussel.

Att sova på saken är alltså riktigt kreativt.

Hur får man snabbt och på beställning bra idéer? Stärk upp hjärnans automatiska inhämtning och sållning med medveten, effektiv och riktad sådan. Men inte för riktad! Flexibelt tänkande är grundförutsättningen för att kunna fokusera och samtidigt tänka utanför ramarna. Lägg till övning och fingertoppskänsla, så har du bäddat för goda idéer.

Till sist: Att ge upp fruktlösa idéer ger utrymme för nya och bättre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s