Mormor och turismen kan rädda Sverige!

aldre-dam

Den kritiska punkten är nu!
Vi är mitt uppe i ett epokskifte. Tillverkningsindustrin är snart ett minne blott och tjänsteindustrin är då tänkt att ta över. Det handlar om vårt samhälles överlevnad, och den kritiska punkten är NU.

Idéer om gamla anor och ny tjänsteindustri – det här bör du, jag och Sverige satsa på
Lokal matproduktion med gamla anor och svensk ”findesign” bäddar för ett frodigt myller av småföretag, liksom webb- och kommunikationstjänster av olika slag. Vad gäller ny tjänsteindustri ser jag tre områden som har chans att verkligen lyfta Sverige; turism, energiproduktion och innovativ ingenjörskonst/arkitektur. Vi måste maximera dessa områden NU. Kreativitet och internet är våra största fördelar, och passivisering vår största fiende. Alla är ansvariga och handling måste till. Tillsammans kan vi fixa det.

Mormor och farmor är fulla av affärsidéer!
Två generationer tillbaka så slängde man inte mat. Min mormors mor skrapade av det grå på köttfärsen och fräste bort det sista hälsofarliga i järnpannan. Man tog vara på allt, var allmänt mycket hantverkskunniga, sydde sina egna kläder och visste hur man fick tag på, förvarade och skötte om både mat och redskap på bästa sätt. Fråga ut dina guldgruvor och för deras kunskaper vidare i nya förpackningar.

Vi undrar hur man spar energi, äter lokalproducerat och lever hållbart. De vet allt om det. Jag menar inte att vi ska gå tillbaka och leva som förr – utan att vi ska vidareutveckla och göra tjänster av deras kunskaper. ”I mödrars spår för framtids segrar”, om ni förstår.

Jag tror mycket på öppna idébanker – exempelvis på initiativ av näringslivsorganisationer eller kommuner. Idéer och samarbete är nyckeln till framtiden. Nu kör vi!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s