Sökverktyg sociala medier – liten guide

Här är en liten genomgång av sökmotorer för sociala medier – med fokus på vilka som är bra på att visa svenska resultat, och på dom jag gillar mest.

Favoriter

Feedipedia
Söker i bloggar, Twitter, Flickr och Facebook – lagom brett. Lätt och bra sök med relevanta träffar.

Twingly
Söker i bloggar och mikrobloggar. Bra och relevanta träffar med åäö, men så är det ju svenska upphovsmän också. Här kan du också pinga din egen blogg, plus dela och diskutera ämnen.

Rätt okej

48ers
Söker igenom Twitter, Facebook, Google Buzz, Digg, och Delicious och filtrerar per kanal. Märks att det är en tjänst under utveckling då till exempel ”trending topics” ibland inte visar några resultat – och inte Facebook heller! Ojämnt med andra ord, men blir bättre och bättre. Plus för att åäö funkar och för hyfsat relevanta träffar efter ett par försök.

Social Mention
Sök igenom bloggar, mikrobloggar, sociala nätverk, bokmärken, kommentarer, events, videoklipp, bilder och ljud – och filtrera vilka kanaler du vill söka i.
Sökresultat kan sen filtreras vidare på bland annat sökord, hashtags och källor. Mailtjänst med rapport om sökuppdatering, med mera. Gillar presentationen och valmöjligheterna. Tjänsten funkar hyfsat för svenskt sök – dock för brett och för amerikanskt, vilket ofta ger orelevanta träffar.

Liten favvis

Twazzup
Håller koll på Twitter-uppdateringar i realtid och visar resultaten på en lättöverskådlig sida med relaterade tweets, hashtags, länkar och bilder. Bland annat. Det här gör Twazzup bättre än sök direkt i Twitter.

Amerikanskt sök
Det låter väldigt bra och ser väldigt bra ut i presentationen, med många kringtjänster – men Google är ljusår bättre, i alla fall för svenska sökresultat.
Funkar inte med å, ä eller ö och visar oftast inte relevanta träffar. Värda att nämna ändå och intressanta att studera:

http://www.whostalkin.com
http://www.addictomatic.com
http://www.joongel.com
http://www.surchur.com
http://www.technorati.com

Mina slutsatser
För en något sånär heltäckande nulägeskoll – sök på flera ställen! Olika sökmotorer visar olika resultat. Breda sökmotorer som vill få med allt ger ingen bra överblick – där är Google fortfarande bäst.  Nischat är bra och Twittersök ger bästa överblicken över nyhetsflöden och aktuella händelser – tycker jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s