Bör och får kommuner använda sociala medier?

På en minut fick jag svar på den frågan via Twitter, från ett kommunalråd i Umeå. Bara det säger väl allt?Så här svarade han:


Men i Bollnäs kommun är man osäkra. Är Bollnäs snart den sista kommunen i Sverige som INTE använder sociala medier? Det är inte frågan om, hur eller när längre. Bara att sätta igång!

Här kommer lite mer kött åt benen:
Sveriges Kommuner och Landsting gick ut med ”Fritt fram för sociala medier” i april 2010. I november 2010 genomförde de dessutom en enkät som visade att över 60 procent av kommuner och landsting då använde sociala medier,
och de flesta övriga planerade att börja. Kommentar från enkätmakaren:

”Hos kommunerna är det, förutom till exempel en central Facebooksida vanligast att man använder sociala medier inom kultur, fritid och skola, säger Monica Björklund Aksnes.”

Klipp från: Över 60 procent använder sociala medier

Och så har vi E-delegationen, som är mycket tydliga med att sociala medier är utmärkta kanaler för service, information, input och kommunikation.

”Sociala medier är en bra kanal för myndigheten att ge service och information i. Sociala medier kan också användas i vissa skeden av ett ärende, till exempel för att få in synpunkter på en översiktsplan eller en vägledning som myndigheten tar fram.”

Klipp från: Riktlinjer för myndigheters användning av sociala medier

”Dialog, delaktighet och samverkan ska vara ledord för den statliga förvaltningen, enligt den proposition som anger inriktningen för den statliga förvaltningen. I propositionen uppmanas myndigheterna att involvera medborgare och företag i än högre grad i sin verksamhetsutveckling. Att använda sociala medier kan vara ett sätt att fånga upp användarnas behov och göra dem delaktiga i olika processer.

Använd alltså gärna sociala medier, men tänk efter före hur de kan stödja myndighetens uppdrag och ta hänsyn till de rättsliga aspekterna.”

Klipp från: Ska myndigheter använda sociala medier?

Exempel på kommuner och myndigheter i sociala medier:
Sveriges Kommuner och Landsting – Twitter, Bambuser, Blogg
Mora kommun – Blogg
Södertälje kommun – Facebook
Kommunchefen i Vännäs – Twitter
Skellefteå kommun – YouTube

2 svar till “Bör och får kommuner använda sociala medier?

  1. Bra sammanställnng och argumentation – kör på!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s