Hur du hänger ihop med schampo, karma och Kevin Bacon

Ja, det är frågan – och snart får du svaret. Det har att göra med hur vi fungerar i grupp och nätverk. Ett ämne i tiden som säkert många fler än jag har funderat på.

För jag, du och alla de andra lever ju inte i egna små tankeuniversum. Vi är under ständig påverkan av varandra – och frågan är hur många ”egna” tankar som egentligen är någon annans, eller rent av summan av allas våra tankar? Har du någon gång märkt att samma idé poppar upp på flera olika håll samtidigt?

Intressant, men vad har det med digital kommunikation/den här bloggen att göra? Det har med allt att göra, eftersom tankesmitta och gruppåverkan (enligt mig och många andra) är överordnat allt vad människor sysslar med. Så varför tas det ändå relativt sällan med i analyser av alla dess slag? Och varför är det inte ett väldigt omfattande grundämne i skolan?

Som i de flesta fall pratas och forskas det kring snarlika teorier på många olika håll – fast man använder olika begrepp och modeller för att paketera sina snarlika tankebanor. Så även i detta fall.

Här är en samling påståenden om hur vi sitter ihop. De kommer från skilda världar och skolor fast handlar om samma sak:

  • Vi är bara sex steg ifrån alla andra på hela jorden, via våra sociala nätverk.
  • Du har börjat jogga för att en väns vän gör det.
  • Gruppdynamik är större än summan av individerna som ingår i gruppen.
  • Du köpte din mobiltelefon för att så många andra har en sådan.
  • Kulturer skapas genom spridning av tankevirus.
  • När vi agerar med tankar, känslor eller handlingar lämnas ett spår både på omgivningen och den egna organismen.
  • Vi är alla sammanlänkade i ett osynligt livs- och energinät.

Korta förklaringar till varje punkt kommer nu.

Six degrees of separation
I genomsnitt befinner sig ingen annan människa på längre än sex stegs avstånd från oss. Från början en ifrågasatt teori som nu visat sig trovärdig. Läs mer här:
Proof! Just six degrees of separation between us
  Urklipp: After checking 30 billion electronic messages, Microsoft researchers say the theory stands up. Just six degrees of separation or fewer between the Dalai Lama and everyone else. In a world of 6.6 billion people, it does seem hard to believe. The theory of six degrees of separation contends that, because we are all linked by chains of acquaintance, you are just six introductions away from any other person on the planet.

Hur alla skådespelare sitter ihop med Kevin Bacon – kul exempel:
Välgörenhetsarbete genom Six Degrees of Kevin Bacon
Wikipedia om Six Degrees of Kevin Bacon

Spel –  alla skådespelares kopplingar till Kevin Bacon

Gruppsykologi
Forskning kring grupputveckling, teambuilding och gruppers påverkan på enskilda medlemmars attiyder, värderingar och sätt att se på saker och ting.
Psykologiguiden om gruppsykologi
Gruppdynamik enligt Nationalencyklopedien Urklipp: Det kraftfält av relationer som finns mellan medlemmarna i en liten grupp och som ligger till grund för den ömsesidiga påverkan som sker inom gruppen.
Inlägg om gruppanpassning och nej-sägarnas viktiga roll i gruppen
Artikel om hur sociala medier fungerar som byar

Reklamtricks / Flockbetéende
Du köpte din mobiltelefon för att så många andra har en sådan. Citat från lärare jag hade på Berghs School of Communication: ”Två miljarder flugor kan inte ha fel – är skit! Såna argument funkar alltid i reklam och propaganda.”

Grupptryck och flockbetéende har utnyttjats i schamporeklam, klädförsäljning, demokratifrågor, mobbing, Nazityskland, i alla krig och inom alla religioner. Länkar överflödiga.

Nätverksforskning
Forskning om hur sociala nätverk formas och fungerar. Förklarar bland annat varför vi börjar jogga för att vår väns vän gör det.
Boken Connected, skriven av samhällsvetarna Nicholas Christakis och James Fowler
 
Catchphrase: ”Hur dina vänners vänners vänner påverkar allt du känner, tänker och gör”
Intressant artikel om nätverksforskning och boken Connected – Intrasslad – del i SvD:s serie om sociala nätverk Urklipp: ”För att förstå vad en människa är, måste vi förstå hur hon är förbunden med andra. ”


Memetik
En socio-biologisk teori om hur idéer, betéenden, kunskap och kultur sprids som tankevirus. (När jag skrev C-uppsats hade jag en framtidsforskare på FOA, Försvarets forskningsanstalt, som handledare. Jag tror att han introducerade det här ämnet i svenskt försvarssammanhang.)
Wikipedia om Memetik
Urklipp: Memetik är ”studiet av idéers utveckling och funktion sett ur ett selektionistiskt (evolutionsteoretiskt) perspektiv.”


Karma
Bra och dålig karma handlar om hur vi påverkar varandra med tankar, känslor och handlingar.
Wikipedia om Karma
Urklipp: Karma är ett centralt begrepp inom österländsk religion och filosofi. I filosofskt/religiöst hänseende har karma snarare betydelsen lagen om orsak och verkan. När en varelse agerar med tankar, känslor, handlingar lämnas ett spår både på omgivningen och den egna
organismen. Avtrycket får både omgivningen och varelsen att reagera i enlighet med naturlagarna. Naturlagarna sörjer alltid och överallt
för att varje orsak får sin bestämda verkan och kallas sammantagna för karma.

Avatar (Ja, den får vara med, trots att det bara är en film)
Science fiction om en annan planet, där invånare, djur och växtlighet är del av samma energinät, som en enda stor organism. Jag skulle kunnat ta ett tyngre exempel, som tron på världsalltet till exempel, men jag tog Avatar 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s